Nyeste kommentarer

Historiefortælling

"Verdensborger". Et jødisk eventyr.

Fra bogen "Kalabassen er for dig og mig - og 17 andre folkeeventyr".Gendigtet af George Zeuthen.
Læst af Ragnhild Kallehauge

Jeg savner at fortælle historier. Så fremover vil jeg hver søndag formiddag lægge en historie op. Af en eller anden slags.

Kan du lide H.C. Andersen?

Så har jeg en Youtubekanal, hvor jeg et par gange om måneden lægger en af hans fortællinger om.

Du finder den her

Månedens fortæller januar 2017 er Ragnhild Kathrine Kallehauge

Hvorfor blev du fortæller?

Ren og skær tilfældighed. Jeg sad og surfede på nettet, og der faldt jeg over BestTellers og de kurser, de tilbyder. Meldte mig til. Bare sådan af ren og skær nysgerrighed. Og ja – det var ganske simpelt bare en fantastisk oplevelse. At min fantasi kunne få frit løb, og ingen rystede på hovedet af mig, men tværtimod kom med ideer til, hvordan det kunne blive forbedret.

Hvad fascinerer dig ved mundtlig fortælling?

Den tætte kontakt, der er mellem fortæller og tilhører. Og for mit vedkommende former fortællingen sig meget efter stedet, hvor jeg fortæller, og efter den respons, tilhørerne giver. Og det er lige så fascinerende at sætte sig og opleve en fortælling. At lade ordene danne billeder og indtryk inden i mig.

Hvornår begyndte din interesse for mundtlig fortælling?

Da jeg var barn, tror jeg. Jeg var et barn, der boede langt, langt ude på landet, hvor der ikke boede andre børn. Og så gik jeg rundt og fortalte historier for mig selv. Og for mine påklædningsdukker. Og for de køer, min far passede. Og de historier, min Bedstemor fortalte mig fra Bibelen – dem elskede jeg.

Hvor og i hvilke sammenhænge bruger du fortælling?

Jeg bruger det rigtig tit i mit arbejde på Fanø Turistbureau. Om sommeren har vi mange gæster, og der får de tit en historie eller to, når de kommer ind. Jeg bruger også fortællingen som en form for terapi – for mig selv. Og når der er nogen, der orker høre på mig!

Har du en foretrukken genre?

Nej, egentlig ikke.

Hvordan vil du selv karakterisere din fortællestil?

Puha. Den var lidt svær. Men ikke sødsuppeagtig. Mange af mine egne historier handler om det ikke ”helt så pæne” her i livet. Og jeg holder meget af de lidt mere mørke historier; og de lidt frække (men ikke sjofle!).

 Hvad er du optaget af i øjeblikket?

Jeg har genopdaget H.C. Andersen. Hvor er der mange af hans historier, der bare passer SÅ godt ind i den verden, vi lever i nu. Så er der en masse kvinder, der rumsterer i mit hoved – deriblandt nogle sigøjnere. De kommer nok ud på et eller andet tidspunkt. Jeg har stadigvæk drømmen om at lave en fortælle/danse ting. Den drøm er så småt på vej til at blive ført bare en lille smule ud i livet. Og så laver jeg i ny og næ noget sammen med Simon, der er en afsindig dygtig musiker og sanger – og historiefortæller. Så selvom Fanø FortælleFestival blev begravet her i 2016, er der ideer nok!

Faktaboks